ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ... νέα για την δράση του συλλόγου και ενημέρωση για θέματα που αφορούν την γυναίκα, τις ιδιότητες, τις ασχολίες και τα ενδιαφέροντα της... καλώς ήλθατε στο blog μας... επισκεφτείτε και το blog του χωριού μας στην διεύθυνση : HTTP://STEFANIALAKONIAS.BLOGSPOT.COM για να μαθαίνετε τα νέα της Στεφανιάς.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ + ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ :




ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ                              

ΥΛΙΚΑ :

  • Ένας κόκορας 11/2 κιλό κομμένος σε μερίδες
  • 1/2 φλυτζάνι βούτυρο ή φυτίνη
  • 1 ποτήρι του νερού κρασί ροζέ Λακωνίας
  • 2 κουταλιές της σούπας κοφτές αλεύρι
  • Φλούδα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • Χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :                                           

Βράζουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού 3 φορές από 10 λεπτά την φορά μέχρι να μαλακώσει και να ξεπικρίσει.
Την κόβουμε σε 4-5 μεγάλα κομμάτια και την βάζουμε στην άκρη. Πλένουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα και τα τρίβουμε με λεμόνι, τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλευρώνουμε.
Τα τηγανίζουμε με βούτυρο ώστε να ροδίσουν.
Ρίχνουμε και το αλεύρι να ψηθεί λίγο με τον κόκορα.
Γυρίζουμε καλά με μια κουτάλα για να μην κολλήσει.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού, τον χυμό πορτοκαλιού, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα.
 Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, για να μαλακώσει ο κόκκορας και να δέσει η σάλτσα του.
Εάν θέλουμε κατά το σερβίρισμα αφαιρούμε από την σάλτσα και το πουλερικό την φλούδα πορτοκαλιού, την κανέλα και τα γαρύφαλλα.  Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή με άσπρο πιλάφι μαριναρισμένο με λίγο βούτυρο και κεφαλοτύρι.

-----------------------------------------------------------------------
 


ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΥΛΙΚΑ :
  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μπουκίτσες
  • 3 πορτοκάλια το χυμό τους
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλάκι γλυκού θυμάρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού σκόνη μουστάρδας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγα μανιτάρια
  • 200 γραμμάρια κεφαλοτύρι κομμένο σε μεγάλους κύβους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει.
Σε μεγάλο και απλωτό σκεύος με καπάκι βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το κρέας μέσα χαμηλώνουμε τη φωτιά, το σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Μετά από 15 περίπου λεπτά ανοίγουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μανιτάρια, το μέλι, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και την μουστάρδα.
Ανακατεύουμε  καλά και αν χρειάζεται ρίχνουμε και λίγο νεράκι.
Αφήνουμε να σιγοβράσει , να πιεί το κρέας τα υγρά του και να μελώσει η σάλτσα.
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το τυράκι.
Όπως βλέπετε δεν βάζουμε καθόλου λάδι αφού το χοιρινό είναι λιπαρό από μόνο του.
Τώρα αν έχουμε τραπέζι και θέλουμε να κάνουμε μια ωραία παρουσίαση μπορούμε να σερβίρουμε την τηγανιά μέσα σε καρβέλι ψωμιού. 
Κόβουμε οριζόντια ένα καπάκι στο καρβέλι, αφαιρούμε από μέσα την ψίχα και γεμίζουμε με την τηγανιά.
Αλλιώς το προσφέρουμε ως απλή τηγανιά με συνοδεία τηγανιτές πατάτες.

ΓΛΥΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ :










































ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ή ΜΩΣΑΪΚΟ
Υλικά για μια δόση
  • 1/2 βιτάμ σοφτ
  • 1 + 1/2 πακέτο πτι μπέρ Παπαδοπούλου
  • 6 κουτ. σούπας κακάο
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 1 βανίλια
  • 1 φλυτσανάκι του καφέ κονιάκ ή λικέρ
 Εκτέλεση:
  • Ανακατεύουμε το βιτάμ με το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το κακάο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  • Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια και τα μουσκεύουμε στο κονιάκ . Ανακατεύουμε καλά και το ενώνουμε με το προηγούμενο μας μείγμα.
  • Ρίχνουμε όλο το υλικό σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, το τυλίγουμε σε σχήμα ρολού και το τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει για περίπου 4 ώρες. Σερβίρεται κρύο. 
          
ΤΑΣΙΑ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΟΥ                             

----------------------------------------------------------------------------------------------           

 
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
                                                                      
ΥΛΙΚΑ :                                                              ΣΙΡΟΠΙ :                                           
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστα                       3 ποτήρια νερό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι                                2 ποτήρια ζάχαρη 
  • 4 αυγά                                                    ξυλάκι κανέλλας (προαιρετικά)
  • 1 ποτήρι καλαμποκέλαιο                       φλούδα 1 πορτοκαλιού
  • 1 φλ. Ζάχαρη                                         1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1-2 βανίλιες
  • 1 φακελάκι μπεϊκιν πάουντερ
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Βιτάμ για επάλειψη ταψιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σπάμε το φύλλο κρούστας σε κομμάτια (θρυμμάτισμα)
Χτυπάμε στο μίξερ το καλαμποκέλαιο, την ζάχαρη, τα αυγά, το γιαούρτι, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μπέϊκιν πάουντερ και τις βανίλιες.
Σταματάμε το μίξερ, παίρνουμε τα κομμάτια του φύλλου και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μας.
Τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι καλά για να σκεπαστούν τα φύλλα μέσα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο.
Αλείφουμε ένα ταψί με βιτάμ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Όταν βγάλουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας στο κατσαρολάκι όλα τα υλικά και τα βράζουμε μέχρι να δέσουν.
Μόλις κρυώσει το γλυκό περιχύνουμε με το  ζεστό σιρόπι.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΥΛΙΚΑ :

  • 2 κιλά πορτοκάλια
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • Λίγη σόδα
  • Χυμός 3 κανονικών λεμονιών
  • 1 ποτήρι νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Πλένουμε και ξύνουμε τα πορτοκάλια.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα ολόκληρα με μπόλικο νερό και τα κάνουμε 2 νερά (δηλ. τα βράζουμε για λίγο, χύνομε το νερό και τα ξαναβράζουμε για λίγο).
Στο τρίτο νερό βάζουμε λίγη σόδα για να γίνουν μαλακά (το καταλαβαίνουμε τρυπώντας τα με μια οδοντογλυφίδα.)
Χύνουμε και το τελευταίο νερό και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το νερό.
Στο μεταξύ, κόβουμε τα πορτοκάλια σε ημικυκλικές φέτες με το μαχαίρι και με ψαλίδι αφαιρούμε τις χροντές ίνες.
Αν τα πορτοκάλια είναι ακόμα ζεστά να είναι ζεστό και το νερό.
Τα βράζουμε περίπου 20 λεπτά στο σιρόπι και δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει δέσει το γλυκό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου